"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. december 10., szombat

HÚSGOMBÓCOS KÁPOSZTA GERSLIVEL












 Elméletileg töltött káposzta, de mi nem szeretjük az egész leveles töltikéket, ezért a gombócok "meztelenek"..A káposzta is "kimosatlan", mert savanyún az igazi...Szerintünk. Szoktam belefőzni gerslit / hántolt árpagyöngyöt /, mert ettől amolyan jó sűrű, tartalmas lesz. Friss kenyérrel és házi tejfellel, egyszerűen mennyei egy-tál étel. Nyáron, mikor igazán jó meleg van, a káposztámat  magam szoktam savanyítani úgy, ahogy az uborkát szokták kovászolni. Kaporral, kenyérrel és babérlevéllel. 


Hozzávalók: 1 kg szálas savanyú káposzta, 1 kg darált sertés comb, 2 fej hagyma, 1-1 paprika és paradicsom, 3-4 babérlevél, só, bors, pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 2 marék gersli, 1/2 pohár rizs, 1 evőkanál sűrített paradicsom.


A két fej hagymát megpucoljuk, majd apróra megvágjuk, az egyiket kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát. Kissé összepároljuk az egészet. Mikor kissé megpuhult, félre húzzuk, beleszórjuk a pirospaprikát, a babérlevelet és a kanál sűrített paradicsomot. Elkeverjük. Erre tesszük a szálas savanyú káposztát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük. Míg felfő a káposzta, addig elkészítjük a húsgombócokat. A darált húshoz adjuk a felaprított hagymát, a tojást, 1/2 pohár rizst, ízlés szerint sót, őrölt borsot, pirospaprikát. Alaposan kikeverjük az egészet. A masszából gombócokat készítünk. Mikor a káposzta felforrt, akkor rászórjuk a gerslit, kissé belekeverjük a káposztába, majd a húsgombócokat a káposzta tetejére ültetjük. Lefedjük és lassú tűzön, puhára pároljuk az egészet. Tejföllel, forrón tálaljuk. Friss kenyérről ne feledkezzünk meg!







ILLÉSKRISZ KONYHÁJA


12 megjegyzés:

  1. Bizony nagyon guszta! Ráadásul szuper finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Az étel is kiváló, de a tálalás és a fotó az fantasztikus. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi lehet és a fotók is szuperekNálam most is készül savanyú káposzta, de csak kis adag karácsonyra, nem tudom milyen lesz.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű a tálalás, és a fotók is nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta!! [Bár én paprikát, paradicsomot és gerslit még soha nem tettem a káposztába, de biztosan így is nagyon finom :) Ahány ház...] A fotók nagyon jók.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom, és csodaszépek a képek!! Én még csak székely káposztát csináltam gerslivel, de töltöttnek is kifogom próbálni.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta,a tálalás meg csodás! Nagyon szép a fejléced is:)

    VálaszTörlés
  8. Jujha, itt is káposzta! Na ilyet is csinálok, mert ezt nem ismertem!! Úgy bírom, hogy a tálalást ilyen ötletekkel dobod, fel! Csodásak a képek és az étel látványa is felcsigáz! :)

    VálaszTörlés
  9. Kedves mindenki!

    Köszönöm Nektek a hozzászólásokat! :o)))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom lehetett!Gyönyörű lett a blogod új ruhája is!:-)

    VálaszTörlés
  11. Hogy ez milyen .......... jól néz ki:) Szóval, csodás:)

    VálaszTörlés