"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. december 15., csütörtök

SZEZÁMMAGOS GYŰRŰ-ZSEMLE








Ezeket a szezámos gyűrűket sütöttem ma reggel. Mikor délutánra megyek dolgozni, akkor szokásom, ilyeneket alkotni. Csend és nyugalom van, égnek a Karácsonyi fények, halkan szól egy kellemes zene, hát kell ennél több?! Ilyenkor szárnyal a fantáziám és a dagasztógépem...Friss, ropogós zsemle-féleség a családnak. Ehetik szendvicsként, a szaftos káposztához, vagy csak úgy simán, tea vajjal...


Hozzávalók: 1/2 kg átszitált sima liszt, 2 dl langyos tej, 1 dl langyos víz, 2 dkg friss élesztő, 5 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 csapott kiskanál sütőpor, 1 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só. A tésztalapok kenéséhez: 5 dkg olvasztott vaj. A lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej, szezámmag.




Az élesztőt kevés langyos-cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba tesszük, hozzákeverjük a sütőport, a sót és a cukrot. Ezután középen mélyedést készítünk a lisztbe, ebbe öntjük a maradék langyos tejet, a vizet, a felfutott élesztőt , az olvasztott vajat és a tojás sárgáját. Alaposan, hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Mikor már nem tapad a tészta az edény falára, akkor liszttel meghintjük a tetejét, majd letakarva, meleg helyen, 1 óra  alatt, a duplájára kelesztjük a tésztát.





Mikor megkelt szépen, akkor liszttel meghintett lapra borítjuk a tésztát és elosztjuk 18 darabra. Mindegyik darabot kb. nagy tenyérnyi körré nyújtjuk, majd megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. Feltekerjük, kerekre hajtjuk, majd az egyik végét a másikba rakjuk. Szépen eldolgozzuk a köröket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.




Letakarjuk ismét őket, és még kb. 20 percet pihentetjük. Mikor ismét keltek egy kicsit, felvert tojással lekenjük a gyűrűket, szezámmaggal megszórjuk őket, majd előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, kisütjük a péksüteményeket. Frissen, ropogósan tálaljuk.






ILLÉSKRISZ KONYHÁJA


14 megjegyzés:

  1. Hú, de nagyon guszták!!! És az Ünnepi blogruha is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Krisztikém a te fantáziád non-stop szárnyal, nem is győzöm követni! Ez is egy remek recept, én most vajjal ennék párat! :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki, és nagyon tetszik mögöttük/alattuk a dekoráció (a fatál, csipketerítő, a kis fa lapátka stb.), nagyon össze van hangolva minden. :) ...és fent az ünnepi kép is szép!

    VálaszTörlés
  4. Bors and Pepper!

    Köszönöm!

    Barbi!

    Igen, ha egyedül vagyok otthon, akkor tudok igazán ügyködni...Köszi! :o))

    Gabriella!

    Szeretem a régies dolgokat, ha megyünk régiség piacra, nem jövök haza üres kézzel. Mindig találok valami ócska, szépséges, konyhába valót...

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű, látványos, finom Illéskrisz féle zsemle:) Nagyon tetszik:)Először azt hittem bagelt sütöttél, mert én arra készülök.

    VálaszTörlés
  6. Az a kettő a tál mellett pont elég lenne nekem!!
    Képzeld, sikerült olyan Zenker-es mini piselle tepsit vennem, amiben a mandulás virágokat sütötted és hol - a vásárban!!!
    Marika

    VálaszTörlés
  7. Annyira guszták!!Gyönyörűek a képeid,nagyon szeretem ezeket a szítás-sodrofás alakításaidat.:)

    VálaszTörlés
  8. Csodálatosak!! Én így magában elcsipegetnék most egyet belőle.:)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez igazi merénylet. Hajnalban is megkínoztál, most meg újra!! Majd éhen veszek, itt meg ilyen gyönyörűségek mosolyognak...

    VálaszTörlés
  10. Trollanyu!

    Igen, nagyon hajaz a bagellre, így külsőleg. Bevallom, még bagellt nem csináltam. gondolom az olyan fánk jellegű...

    Marika!

    De jó! Örülök, hogy sikerült venned olyan tepsit. Legközelebb mini pizzát tervezek benne sütni...De mikor!? :o))

    Aleda!

    Köszönöm! És az ezer éves szakajtóm? Szegény lemaradt a felsorolásodból! :o)))) Őt is nagyon kedvelem! Vicceltem! :o)))

    Gizi!

    Gyere csipegetni! :o)))

    Maria!

    Isten őrizz, hogy kínozzalak! Te csak ne is beszélj, Te is folyton ezt teszed a finomságaiddal!! :o)))) De azért jó kínozódni a képek láttán...

    VálaszTörlés
  11. una gran delicia lucen perfectos,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  12. Minden csodás: zsemle, fénykép, blogruha...:))

    VálaszTörlés
  13. Annyira egyediek a fotóid, hogy ezt egyből kiszúrtam az EK kelt tésztás könyvében.

    VálaszTörlés