"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. február 7., vasárnap

~ ÁFONYÁS BUKTA ~













Olyan jó friss kaláccsal ébreszteni a családot... Meg persze magamat is. Egy pohár tejjel elmajszolni egy ilyen mosolygós, puha buktát... hát az mennyei ! Amúgy ez a kelt tészta a kedvencem, ennek az összetétele ízlik a legjobban. Foszlós, puha és levegős. A benne lévő áfonyalekvár, amit magam főztem be még a nyáron, csak magasztalja az amúgy is finom péksüteményt. Szerintem Húsvétkor megduplázom a tészta mennyiségét, és ebből fogom elkészíteni a fonott kalácsot is... Annyira jó! A formázását most találtam ki, olyan kis "ufós" lett tőle.


Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2,5 dl langyos tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1 kanál puha tea vaj, 1 tojás sárgája, 2 kanál cukor, 1/4 mokkáskanál só. Töltelék: sűrű áfonyalekvár. Lekenéshez: 1 tojás sárgája, 1 kávéskanál tej.


Az élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk egy kevéske tejben. A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejet, a tojás sárgáját, a vajat, a cukrot és a sót. Kelt tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép hólyagos és rugalmas a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.




Mikkor megkelt a tészta, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 10 részre. A darabokból gombócokat formázunk, majd mindegyikből bevágunk egy hüvelykujjnyi darabot. Ezekből a darabokból lesz majd a bukták széle.




A gombócokat kerek lappá nyújtjuk, majd mindegyik közepére teszünk egy kanálka sűrű áfonyalekvárt. Lényeges, hogy sűrű legyen a lekvár, mert akkor sülés közben nem fog majd kifolyni a buktából.




Majd mint a gombócokat szokás, összegyúrjuk kerek gömbbé, hogy töltelék ne látszódjon ki belőle. A megmaradt darabkákat kb. 12 cm-es rúddá sodorjuk és éles késsel bevagdossuk végig.




A cakkos széleket a bukta köré hajtjuk és a széleket összecsippentjük.




A kész buktákat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd letakarva, 1/2 órát kelesztjük. 




Mikor ismét megkeltek a bukták, akkor a tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük őket és betesszük az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt, szép pirosra megsütjük a buktákat. Rácson kihűtjük őket, majd úgy tesszük az asztalra. Tejet, kakaót kínálunk hozzá.









3 megjegyzés:

  1. De jópofa szoknyája van ennek a guszta buktának! :) Nagyon finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Szuper lett, jól mutat, finom!!! Köszi az ötletet, Kriszti :)

    VálaszTörlés