"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2017. június 14., szerda

~ ÁFONYÁS MINI TORTA ~













Végre áfonya... Nem tudok neki ellenállni neki. Szeretem csak úgy szemenként ropogtatni, turmixot inni vele, vagy összehozni egy kis görög joghurttal... Az utóbbival lett ez a mini torta is. Egy kis babapiskóta, mascarpone, vaníliás cukor és máris összeáll a desszert. Sütni nem kell, csak hűteni. Dekoratív és nagyon finom. Elárulom, fotózás közben történt egy kis baki... Már ha ez annak mondható. Történt ugyanis, hogy a stampedlibe kitöltött áfonyalikőr, amit még tavaly Erdélyben vettem a Békás-szorosnál, egy óvatlan pillanatban fogta magát és felborult, rá egyenesen a kistányéron üldögélő tortácskára... Jobb nem is történhetett volna vele. A piskóta azonnal felszívta az ízes likőrt, megbabonázva ezáltal a süteményt. A többit már nem is mondom..., így tálaltam a többit is.... Isteni!


Hozzávalók egy 15 x 20 cm-es tepsihez: 200-220 gr. babapiskóta, 1 csésze tej, 250 gr. áfonya, 375 gr. görög joghurt, 250 gr. mascarpone, 1/2 citrom leve, 4-5 kanál porcukor, 1 cs.vaníliás cukor, 1 evőkanál + 1 kávéskanál zselatin por.


A tejet tálkába öntjük és elkeverjük benne a vaníliás cukrot. A babapiskótákat megforgatjuk a tejben majd szorosan lerakosgatjuk őket egy tepsi aljába. Az áfonya 2/3 részét botmixerrel pürésítjük majd hozzákeverünk 1-2 kanál porcukrot. A mascarpone-t, a sűrű görög joghurtot tálba tesszük, ízlés szerint adunk hozzá  porcukrot és krémesre keverjük az egészet. A zselatint kevés vízben / 50 gr. / megáztatjuk, hogy megduzzadjon, majd felmelegítjük, hogy elolvadjon. Langyosra kihűtjük.  A kihűlt zselatint az áfonyapürével együtt a krémbe keverjük. A kész krémet a babapiskótára töltjük, majd fóliával lefedve a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor megdermedt az áfonyakrém, akkor a maradék áfonyát is lezúzzuk a botmixerrel, ízlés szerint adunk hozzá porcukrot, a citrom levét és másik adag / 1 kávéskanál zselatin + 3 evőkanál víz / felmelegített zselatint. Az így elkészült áfonyavelőt, az áfonyakrémre öntjük, simára elkenjük és tovább dermesztjük a süteményt. Tálaláskor felkockázzuk vagy desszertgyűrűvel szúrjuk ki a tortácskákat. Áfonyaszemekkel és szárított virággal díszítjük fel. Ahogy a poszt elején említettem, egy kis áfonyalikőr nagyon jót tesz neki, persze csak akkor, ha nem kisgyermek eszegeti...











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése